Travaliul de doliu

O durere fizică, profundă


Ai pierdut recent pe cineva drag, te simți copleșit emoțional și simți că pierzi controlul asupra vieții tale? Doliu este dificil de înțeles până nu ai trăit o pierdere importantă, cum ar fi moartea unei persoane dragi. Până atunci, este greu de înțeles cu adevărat profunzimea durerii care vine cu doliul.

Durerea este profundă, fizică, și se resimte la nivelul întregului corp. Aceasta poate fi uneori insuportabilă. Poate te simți înspăimântat și încerci să te distragi de la aceste emoții, de teamă că îți vor controla întreaga viață.

Dacă încerci să împiedici procesul emoțional al doliului, la un moment dat vei avea sentimente de anxietate crescută, depresie sau comportamente compulsive. Este sănătos și firesc să ne simțim îndurerați pentru pierderile avute. Cu timpul, procesul doliului ne alină durerea și ne ajută să integrăm în viața noastră emoția pierderii avute.


La ce să te aștepți

Travaliul de doliu are un flux natural care, dacă este permis să curgă, ne va duce la locul potrivit pentru ca vindecarea să fie posibilă și să devenim din nou persoane complete. Imaginează-ți că plutești într-un râu; apa este de nestăpânit la început. Ești zdrobit de stânci și aproape că ești înghițit de apă. Dar apoi, apa încetinește treptat iar curgerea-i devine lină. Te liniștești și ești în cursul apei. Din când în când, te mai lovești de ceva mai dur, dar nu durează mult, și știind acest lucru ești mai puțin înspăimântat. Este dureros, dar există momente de pace și chiar bucurie printre durere. Cu timpul, descoperi ca te afli aproape de mal. Ajungi la mal și mergi din nou. Te afli într-un loc nou și experimentezi lucruri noi. Nu te mai simți frânt și devii din nou interesat de viața din jurul tău. Nu vei uita niciodată ce ai pierdut, dar acum persoana pierdută este integrată și interiorizată într-un mod în care te face să te simți din nou parte din lume.

Cum te poate ajuta psihoterapia cu travaliul de doliu

Puțini oameni înțeleg ce înseamnă să treci printr-o perioadă de doliu, iar cei mai mulți preferă să evite subiectul în totalitate. S-ar putea să te simți singur și să ai impresia că ceilalți sunt nepăsători sau se simt inconfortabil atunci când discuți despre sentimentele tale. Terapia îți oferă un spațiu unde te vei putea liniști, poți trece prin travaliul doliului și îți poți exprima sentimentele în mod deschis.

Te confrunți cu unele dintre aceste emoții? • Șoc – o reacție imediată de copleșire sau amorțeală (dificultate în luarea deciziilor)
 • Neîncredere - sentimentul că moartea persoanei este ireală sau că nu s-a întâmplat cu adevărat
 • Neputința - dificultate în efectuarea activităților în viața de zi cu zi
 • Disperare - sentimentul că viața nu merită trăită
 • Lipsă de motivație - incapacitate de a termina ceea ce ai început
 • Frica - că altcineva va muri sau că va „înnebuni”
 • Neliniște - incapacitatea de a sta liniștit sau de a te concentra
 • Furie - că moartea s-a produs sau că persoana te-a părăsit
 • Vinovăție - pentru ceea ce a fost lăsat nespus sau nefăcut sau în relație
 • Vid – sentimentul de vid
 • Durere - experiența durerii fizice (simțită în piept sau stomac)
 • Izbucniri de emoții în momente neașteptate
 • Dor
 • Depresie – dificultăți de somn / lipsă poftei de mâncare / energie scăzută / tristețe profundă
 • Anxietate - sentimentul acut de-ți a controla emoțiile pentru a fi din nou „normal”
Nu trebuie să parcurgi singur această perioadă.
Există ajutor!


Alte experiențe de pierdere


Moartea unei persoane dragi este cea mai frecventă modalitate în care ne gândim la pierdere și doliu, cu toate acestea, există mai multe evenimente de viață semnificative care pot avea aceeași impact , cum ar fi boala sau un accident, pierderea unui loc de muncă, a unui animal de companie iubit, divorțul sau separarea, îmbătrânirea, plecarea copiilor de acasă sau mutarea într-un loc nou. Indiferent de ceea ce ai pierdut, procesul sentimentului de pierdere este același. Cu cât este mai semnificativă pierderea, cu atât procesul de alinare va dura mai mult.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe,
contactați-mă.


Contact