Terapia pentru adolescenți

O perioadă dificilă


Drumul de la copilărie la vârsta adultă are urcușurile și coborâșurile sale, pe măsură ce adolescenții navighează prin numeroasele schimbări în dezvoltarea lor cognitivă, emoțională și socială. Adolescenții încearcă să-și dea seama cine sunt ei și unde le este locul în grupul celor de aceeași vârstă, dar și în ansamblul societății.

Este o perioadă plină de nesiguranță, îndoială și auto-explorare. Presiunea poate fi resimțită la fel de intens ca cea în lumea adulților, iar adolescenții se pot regăsi de multe ori singuri și izolați pe măsură ce încearcă să facă față problemelor cu care se confruntă. Adesea se pot simți singuri și neînțeleși.

Confruntați cu cerințele sociale și academice ale lumii de astăzi, mulți adolescenți depun eforturi semnificative pentru a se simți recunoscuți și acceptați de către cei din jurul lor. Acest lucru îi poate îngrijora pe părinți și poate crea conflicte acasă, atunci când un adolescent nu face față cerințelor sau are schimbări frecvente de dispoziție și comportament.

Adesea adolescenții pot deveni depresivi sau anxioși sub presiunea pe care o trăiesc. Aceste probleme pot duce la izolare, izbucniri necontrolate de comportament, sau la gesturi de auto-vătămare. Este dificil pentru părinți să știe cum să gestioneze aceste probleme și, de multe ori, eforturile de intervenție pot părea că agravează simptomele.


Cum poate ajuta terapia adolescenții?


Terapia pentru adolescenți poate lua forma terapiei individuale sau de grup. Scopul este de a ajuta adolescentul/a să-și înțeleagă propriile sentimente și să învețe să rezolve mai eficient problemele care apar.

În relația terapeutică voi pune accent pe suport, validare și acceptantă pentru a ajuta adolescentul să se simtă în siguranță în a-și explora lumea interioară și a procesa experiențele emoționale pe care le are. Părinții sunt implicați în terapie pentru a prelucra împreună conflictele familiale și preocupările cu privire la comportamentul adolescentului la școală și acasă.

De asemenea, prin terapie adolescentul va fi ajutat să identifice abilități sociale mai eficiente, abilități mai bune de a face față anxietății, depresiei, de gestionare a stresului, și de cum să-și creeze așteptări realiste pentru el/ea însuși/însăși. Terapia poate ajuta adolescenții să proceseze dificultățile emoționale pe care le întimpină și să dezvolte modalități eficiente de a-și gestiona problemele.

Dacă sunteți interesat să vorbiți și să aflați
mai multe, contactați-mă.


Contact